vad betyder bim

Vad betyder BIM och BF? Förkortningarna du måste kunna när du planerar bebis

Vad betyder BIM? Vad betyder BF och RUL och VARFÖR måste allt skrivas och sägas i förkortningar? Det var i alla fall något jag funderade över för ett tag sedan. Efter många googlingar fick jag svar. Denna artikeln skrevs för att du och många andra ska slippa googla i timmar. Här är förkortningarna du måste kunna!

BIM & BUM

Vad betyder BIM och vad betyder BUM? Det är inte helt självklart kanske. Men BIM betyder beräknad icke-mens, och BUM: beräknad utebliven mens. Någon har alltså kommit på att den dagen som mensen är beräknad (men inte önskvärd när man vill bli med barn) är BIM. Beräknad icke-mens. När någon pratar om BIM -1 eller BIM + 2 så är det en dag före beräknad icke-mens respektive två dagar efter beräknad icke-mens.

ÄL

Kort och gott: ÄL är en förkortning av ägglossning.

NC

Förkortningen av Natural Cycles är NC.

Spotting

Spotting är när kvinnan bara har lite blod i mitten av menscykeln, alltså vid tiden för ägglossningen. Det kan vara ett tecken på att du är gravid, men det behöver inte vara det.

BF

BF står för beräknad förlossning. Det är det datumet som du får av din barnmorska. Kom ihåg att datumet kan ändras med tidens gång, så var inte låst vid just den dagen. (Speciellt inte eftersom du kan gå över tiden med 13 dagar som jag gjorde….)

BM

Din barnmorska som följer dig under hela graviditeten. BM kan även betyda beräknad mens.

SM

Senaste mens

MVC

Mödravårdcentralen. Hit kan alla kvinnor i alla åldrar gå. Och här får man hjälp med preventivmedel, abortrådgivning, graviditetstest, cellprovning och mycket mer. De flesta besök är gratis, ibland kan de ta en avgift för cellprov.

MF

Missfall, eller spontan abort innebär att graviditeten avslutas ofrivilligt innan embryot eller fostret är tillräckligt utvecklat för att kunna överleva utanför mammans kropp, det vill säga innan vecka 22. Upp till 25% av alla kvinnor får ett missfall under sin levnadstid, vilket gör det till den vanligaste komplikationen som kan uppstå vid en graviditet. Man skiljer på missfall och fosterdöd, som innebär att fostret avlider efter vecka 22 i graviditeten.

UL

Ultraljud. Ultraljud används dels för att fastställa en graviditet, men även som en del i fosterdiagnostik och för att diagnostisera och följa graviditetskomplikationer. Den vanligaste ultraljudsundersökningen är RUL.

vad är bim

RUL

Rutinultraljud. Detta erbjuds alla gravida kvinnor i Sverige att göra i mitten på andra trimestern, vanligast i vecka 18-20. Syftet är främst att fastställa graviditetens längd, antal foster och moderkakans läge.

KUB

KUB-test är ett test för att diagnostisera fostret. Det innebär att kvinnan tar ett blodprov och gör en ultraljudsundersökning, för att upptäcka eventuella kromosomavvikelser hos fostret. KUB är en förkortning för kombinerat ultraljud och biokemiskt prov. När testet är klart får de blivande föräldrarna veta sannolikheten för eventuella kromosomavvikelser. Blodprovet tas från vecka 9 och ultraljudet (även kallat NUPP) kan tas från och med vecka 11. Är sannolikheten hög kan den gravida kvinnan erbjudas moderkaksprov eller fostervattensprov för att få ett säkrare besked. KUB har ett testresultat med omkring 95% säkerhet för Downs syndrom. Förutom blodprovet och ultraljudet vägs kvinnans ålder och vikt in i bedömningen. Det är främst äldre mödrar i Sverige som gör KUB-test. Om sannolikheten är hög, leder det oftast till abort i Sverige.

NUPP

Nackuppklarningsstest. Det är en ultraljudsundersökning för att avgöra om ett foster har ökad risk för att ha strukturella kromosomavvikelser som t.ex. Downs syndrom. Under testet mäter man vätskespalten i fostrets nackregion när det är 11-13 veckor gammalt. Med hjälp av testet beräknas fostrets risk för att ha t.ex. Downs syndrom. Risken beräknas på kvinnans åldersrisk för kromosomavvikelsen och resultatet av ultraljudsundersökningen. Gör man fostervattenprov på de kvinnor som har de 5% sämsta resultaten efter NUPP-testet, hittar man ca 75% av alla foster med avvikelsen.

Vad betyder BIM nurå, minns du?

Hoppas du fick koll på din ÄL, upplevde en händelselös BIM, har en mysig BM och är redo för RUL 🙂

Facebooktwittergoogle_plusmail

Post Author: admin

5 thoughts on “Vad betyder BIM och BF? Förkortningarna du måste kunna när du planerar bebis

  Eldon Schonhardt

  (12 maj, 2017 - 19:57)

  Valuable info. Lucky me I discovered your site accidentally, and I’m surprised why this coincidence didn’t happened in advance! I bookmarked it.

  borvestinkral

  (25 maj, 2017 - 00:07)

  I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post…

  ngày hoàng đạo

  (16 augusti, 2017 - 15:08)

  Excellent post. I am dealing with many of these issues as well..|

  Jefferson

  (19 september, 2017 - 21:26)

  Chez Yasmine is the level towards shift. The refreshing boy or girl upon the block contains an world wide taste in no way observed within just a food items truck. Helpful, immediate (hot grilled cheese in just significantly less than 10 minutes), mouth watering (couscous was divine, Banh Mi was entire of flavors).I will adhere with this one particular for a lengthy year if they dwell within just small business with their costly substances and economical price ranges. Fantastic luck Chez Yasmine

  Elizebeth

  (22 september, 2017 - 19:44)

  Incredible write-up! I Quite choose fulfillment within just your effort and hard work!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *